Tähtien törmäys selittää 1600-luvun räjähdyksen

Vuonna 1670 uuden tähden nähtiin syttyvän taivaalla. Tuoreen analyysin mukaan kyseessä oli harvinainen ja erityisen raju tähtien törmäys.

Tähtitieteilijät kirjasivat huolellisesti ylös tähden ilmaantumisen taivaalle. Kuun kartoituksen isä Johannes Hevelius kuvaili sitä sanoin nova sub capite Cygni eli uusi tähti Joutsenen pään alapuolella.

"Useiden vuosien ajan tämän kohteen uskottiin olevan nova, mutta mitä enemmän sitä tutkittiin, sitä vähemmän se näytti perinteiseltä novalta — tai yleensä miltään räjähtävältä tähdeltä", kertoo Tomasz Kamiński ESOsta.

Nyt tutkijat huomasivat tähtijäännöksen ympäristön olevan täynnä viileää kaasua, jolla on hyvin epätavallinen kemiallinen koostumus.

Kaasun analyysi viittaa siihen, että yli kolmesataa vuotta sitten kaksi tähteä törmäsi tuottaen punaiseksi transientiksi kutsutun ilmiön. Nämä ovat hyvin harvinaisia tapahtumia, joissa tähti räjähtää sulautuessaan yhteen toisen tähden kanssa. Tähden sisustan materiaa lentää avaruuteen, ja jäljelle jää lopulta vain himmeä tähtijäänne viileän molekyyli- ja tomupilven keskelle.

Tulokset julkaistiin tällä viikolla Nature-tiedejulkaisusarjan verkkosivuilla.

Aiheesta lisää ESO