Auringon superpurkaukset riepottelivat muinaista maapalloa

Auringon superpurkaukset ovat todennäköisesti pommittaneet vastasyntynyttä maapalloa päivittäin.

“Tämän löydön merkitystä on vaikea yliarvioida", uskoo hiljattain julkaistua tutkimusta johtanut Vladimir Airapetian Nasasta.

Käyttämällä muun muassa Nasan Kepler-teleskoopin tuloksia Airapetian kollegoineen laski, että lähitähtemme on saattanut ensimmäisten satojen miljoonien vuosien ajan tuottaa päivässä jopa 250 superpurkausta.

Voimakkain tunnettu maapalloon osunut auringonpurkaus on vuonna 1859 havaittu Carringtonin myrsky. Tuolloin revontulia havaittiin Karibialla asti. Aikalaiskuvausten mukaan myrsky myös synnytti kaapeleihin sähkövirtoja ja sytytti laitteita tuleen.

Vaikka useimmat muinaisista purkauksista menivät maapallon ohi, tilastollisesti planeettaamme osui joka päivä yksi purkaus. Jokainen näistä olisi ollut voimakkaampi kuin Carringtonin myrsky.

Purkauksilla on voinut olla merkittävä vaikutus myös elämän kehittymiseen.

Ilman runsasta typpivarastoa maapallon varhainen elämä olisi ollut varsin niukkaa. Airapetianin mukaan auringonpurkausten energia on voinut hajoittaa ilmakehän typpimolekyylejä atomeiksi. Kun typpi tämän jälkeen yhdistyy vedyn tai hiilen kanssa, syntyy elämälle käyttökelpoisia orgaanisia molekyylejä.

Aiheesta lisää Astrobiology magazine (englanniksi)