Chiron-komeetalla saattaa olla renkaat ympärillään

Renkaat saattavat olla yleisiä aurinkokunnan ulko-osien pienkappaleilla.

Tällä viikolla tarkastettavaksi jätetty kansainvälinen tutkimus raportoi todennäköisestä rengaslöydöstä Chiron-komeetan ympärillä.

Chiron on jäinen kappale, joka kulkee radallaan 8,5-18,8-kertaisen Maa-Aurinko-etäisyyden päässä Auringosta. Se on halkaisijaltaan arviolta 233 kilometria ja se on luokiteltu sekä komeetaksi (95P/Chiron) että asteroidiksi (2060 Chiron).

Havainnot renkaista perustuvat valokäyriin Chironin kulkiessa taustataivaan tähtien editse. Niiden mukaan renkaat sijaitsevat noin 324 kilometrin etäisyydellä Chironin keskipisteestä. Tutkijaryhmän mukaan havaintoa tukevat myös Chironin kirkkauden vaihtelu, kun renkaiden kulma Maasta nähtynä muuttuu, sekä spektrihavainnot vesijäästä.

Kirkkaudeltaan Chiron on Maasta nähtynä parhaimmillaankin yli 15 magnitudia eli sen havainnoimiseen tarvitaan suuri kaukoputki. Siitä on myös mahdoton erottaa yksityiskohtia maanpäällisillä teleskoopeilla.

Chiron on aurinkokunnan toinen pienkappale, jolta on löydetty todisteita renkaista. Ensimmäinen löytö tehtiin 250 kilometrin läpimittaisen Chariklo-asteroidin ympäriltä viime vuonna. Chariklon renkaat ovat kaksiosaiset ja niiden arvellaan syntyneen sitä kiertäneen asteroidikuun hajotessa.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)