VLT-teleskooppi kuvasi avaruudellisen pedon kidan

Ammottavan kidan tavoin kometaarinen globuli CG4 hohtaa uhkaavana VLT-teleskoopin uudessa kuvassa. Vaikka globuli näyttää kuvassa suurelta ja kirkkaalta, on kyseessä himmeä avaruuden pilvi.

Kometaariset globulit ovat saaneet nimensä niiden pyrstötähtimäisestä muodosta. Pilvillä on tiheä tomupää ja pitkä, himmeä häntä.

Jättimäisen olennon päätä muistuttava CG4:n pää on halkaisijaltaan 1,5 valovuotta. Globulin häntä, joka suuntautuu alaspäin eikä näy kuvassa, on noin kahdeksan valovuoden pituinen.

Tähtitieteellisessä mittakaavassa kyseessä on siis suhteellisen pieni pilvi. CG4 sisältää silti riittävästi kaasua useiden Auringon massaisten tähtien tuottamiseksi ja tomupilvi muodostaakin aktiivisesti uusia tähtiä.

Tähtitieteilijät väittelevät yhä siitä, miksi CG4:llä ja muilla kometaarisilla globuleilla on niille tyypillinen muoto. Kometaariset globulit ovat todennäköisesti alunperin olleet tavallisia sumuja, jotka ovat muovautuneet pitkulaisiksi joko läheisen supernovaräjähdyksen tai massiivisten tähtien säteilyn ja tähtituulen takia.

Aiheesta lisää ESO