Valtava musta aukko vai jättiläistähden loppu - kohde kummastuttaa tutkijoita

Avaruudesta on löydetty outo kohde 90 miljoonan valovuoden etäisyydeltä.

Tutkijat epäilevät nimellä SDSS1133 tunnetun kohteen olevan joko kotigalaksistaan ulos lentänyt supermassiivinen musta aukko tai äärimmäisen massiivisen tähden supernovaa edeltävä purkaus.

"Saatavilla olevan datan perusteella emme pysty tekemään eroa näiden kahden vaihtoehdon välillä", selittää Michael Koss ETH Zürichista. "Tämä on jännittävä löytö, koska sen kirkkaus on muuttunut niin vähän optisilla ja ultravioletin aallonpituuksilla vuosikymmeneen, mikä ei ole tavallista nuorelle supernovajäänteelle."

SDSS1133 sijaitsee vähintään 2 600 valovuoden etäisyydellä kääpiögalaksin Markarian 177 keskustasta. Sitä on havainnoitu sekä Nasan Swift-avaruusteleskoopilla että Havaijin Keck-teleskoopilla. Suunnitelmissa on myös kuvata kohdetta Hubblella.

Mikäli kyseessä on supermassiivinen musta aukko, olisi se linkoutunut ulos galaksista todennäköisesti sitä massiivisimpien mustien aukkojen vuorovaikutuksesta. Näin olisi saattanut käydä galaksien törmäyksessä.

Mikäli kohde on jättiläistähti, olisi se menettänyt ison osan massastaan purkauksissa. Se olisi ensimmäinen tämäntyyppinen ja samalla pitkäaikaisin koskaan havaittu supernovaa edeltävä purkaus.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)