Tutkijat uskovat Philaen heräävän vielä henkiin

Tutkijat ovat luottavaisia siitä, että reilu viikko sitten Churyumov-Gerasimenko-komeetan pinnalle laskeutunut Philae-luotain palaa talven tai kevään aikana toimintaan.

Philae on nyt kumiankkaa muistuttavan kaksoiskomeetan pään päällä puolivarjossa. Alus saa valoa aurinkopaneeleilleen vain noin puolitoista tuntia komeetan 12,4 tuntia kestävän vuorokauden aikana.

"Tämä riittää pitämään elektroniikan elossa niin, että energia riittää ottamaan radioyhteyden Rosettaan tammikuun aikana, jolloin komeetta on lähempänä Aurinkoa", Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa todetaan.

"Jos yhteys saadaan syntymään, havaintojen tekoa voidaan jatkaa syksyyn asti, koska nykyinen varjopaikka suojaa samalla laitteita ylikuumenemiselta Auringon lähellä."

Paljon kriittisempiäkin arvioita on esiintynyt. Laskeutujan projektipäällikkö Stephan Ulamec on kuitenkin myös luottavainen Philaen heräämisen suhteen. Hänen ennusteensa mukaan luotain herää luultavasti vasta keväällä.

”Olen erittäin luottavainen siitä, että Philae ottaa meihin uudelleen yhteyttä ja että pystymme taas operoimaan laitteita”, Ulamec vakuuttaa. ”Rosetta tulee jatkamaan ylilentoja vastaanottaakseen laskeutujan signaalin heti kun Philae herää horroksestaan." (Philae-luotaimesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2014)