500-kilometrisen Vesta-asteroidin geologiakartta julkaistiin

Nasan Dawn-luotaimen kuvien perusteella on kartoitettu Vesta-asteroidin geologista historiaa. Tutkijat yhdistivät pinnanmuotojen analyysin, topografian, värin ja heijastavuuden havainnot kartaksi, joka kertoo millaiset prosessit ovat asteroidia muokanneet.

Kartoitus ilmestyi Icarus-lehdessä yhdessä 11 eri tutkimuksen kanssa tällä viikolla.

"Vestan geologinen kartoitus kesti 2,5 vuotta valmistua ja sen ansiosta saadut kartat mahdollistavat asteroidin geologisen aikajanan ymmärtämisen ja vertaamisen planeettoihin", kertoo David A. Williams Arizonan valtionyliopistosta.

Merkittävimmät Vestan maisemaa muokanneet tapahtumat ovat muinaisten Veneneia ja Rheasilvia -kraattereiden syntyminen sekä tuoreempi Marcia-kraatteri. Pienten kraatterien tiheyttä on hyödynnetty pinnan alueiden iänmäärityksessä.

Vesta on asteroidivyöhykkeen toiseksi massiivisin kappale kääpiöplaneetta Cereksen jälkeen. Se on noin 570 kilometriä pisimmältä akseliltaan ja pienimmältään 450 kilometriä.

Nasan Dawn-luotain laukaistiin matkaan 2007. Se saapui Vestan kiertoradalle heinäkuussa 2011 ja viipyi Vestan luona syyskuuhun 2012. Tällä hetkellä luotain matkaa kohti Ceres-kääpiöplaneettaa, jonka kiertoradalle sen on tarkoitus asettua ensi vuoden huhtikuussa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)