Kartta näyttää 20 vuoden ajalta minne osuivat suurimmat törmäykset Maan ilmakehään

Nasa on julkistanut Yhdysvaltain armeijan keräämän datan suurten meteoroidien ja pienten asteroidien törmäyksistä Maan ilmakehään.

Ydinkokeita ja ydinohjusten laukaisuja tarkkailevilta sensoreilta kerättiin vuosien 1994-2013 ajalta 556 suurinta tulipalloa ilmakehässä.

Oheisella kartalla näkyy karkeasti 1-20 metrin kokoisten avaruuden kappaleiden törmäyspaikat ympäri maapalloa. Suurin havaituista törmäyksistä oli noin 20-metrisen asteroidin aiheuttama Tseljabinskin tulipallo helmikuussa 2013.

Nasan lähiasteroideja kartoittavassa NEO-ohjelmassa arvioidaan, että tunnemme 96 prosenttia vähintään kilometrin kokoisista asteroideista läheltä Maan rataa.

Yhdysvallat on antanut Nasalle tavoitteeksi tunnistaa 90 prosenttia vähintään 140 metrin kokoisista avaruuden kappaleista Maan radan lähellä. 140-metriset kappaleet ovat jopa 25 kertaa yleisempiä kuin kilometrin kokoiset ja tavoitteesta ollaan vielä kaukana.

Aiemmin viime huhtikuussa asteroidien tutkimiseen ja torjumiseen keskittynyt B612-säätiö julkisti videon, jolla esiteltiin 26 atomipommiluokan törmäystä ilmakehään vuoden 2000 jälkeen.

Yhdysvallat pitää ensiarvoisen tärkeänä, että se pystyy heti ilmakehässä tapahtuneen räjähdyksen jälkeen välittömästi erottamaan, oliko kyseessä ydinpommi vai avaruudesta tullut kappale. Tästä syystä sekä satelliitteihin että maanpäällisiin mittausasemiin on panostettu runsaasti, mutta sotilasjärjestelmien tarkkoja tietoja ei ole päästetty julkisuuteen.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)