Kiina lähetti luotaimen matkalle Kuuhun ja takaisin

Kiina laukaisi perjantaina nimettömän avaruusluotaimen noin kahdeksan päivän pituiselle matkalle kohti Kuuta.

Kierrettyään Kuun luotain palaa takaisin maapallolle. Aluksen mukana on muun muassa koelaitteisto, jolla tutkitaan, mitä bakteereille ja kasveille tapahtuu, kun ne altistuvat avaruuden säteilylle kauempana Maasta.

Luotaimen varsinainen tehtävä on testata kiinalaista avaruustekniikkaa. Virallisesti kyse on tulevien roboteilla tehtävien näytteenhakulennoilla käytettävän tekniikan kokeilusta.

Epävirallisesti kiinalaisten tavoitteet ovat paljon korkeammalla. Tähän viittaavat Space Daily -lehden tiedot, joiden mukaan nyt laukaistussa luotaimessa on kopio Kiinan taikonauttien käyttämästä kapselista.

Kiinan avaruusohjelma on erittäin voimakkaasti salaisuuksien verhoama. Todennäköisesti ensimmäiset Kuuhun matkaavat taikonautit tulevat tulevaisuudessa lentämään samanlaisella radalla kuin nyt lähetetty luotain.

Vaikka taikonautit eivät laskeutuisi Kuuhun tai edes asettuisi sen kiertoradalle, kyseessä olisi suunnaton propagandavoitto. Yhdysvallat ei ole tehnyt vastaavaa yli 40 vuoteen ja mikään muu maa ei ole onnistunut tässä vielä koskaan.

Aiheesta lisää Space Daily (englanniksi)