Tutkijat testasivat kuinka nopeasti Kuussa voi kävellä - tulos yllätti

Nasan avaruuspukuja suunnittelevat tutkijat ovat testanneet, miten ihmisen liikkuminen muuttuu siirryttäessä heikompaan painovoimaan.

Vastoin yleistä luuloa ensimmäisten kuukävelyiden outo kävelytyyli ei johtunut pienestä painovoimasta vaan enemmänkin varhaisten avaruuspukujen kömpelyydestä. Siksi Nasa haluaa kehittää kuukävelyihin sopivan puvun, joka tarjoaa mahdollisimman hyvät mahdollisuudet liikkumiselle.

On kuitenkin erittäin vaikea testata kuupukujen toimivuutta täällä maapallolla. Käytännössä ainoa aito tapa on laittaa testihenkilöt lentokoneeseen, joka menettää nopeasti korkeutta. Näin pystytään simuloimaan Kuun pientä painovoimaa.

Lentokoneeseen sijoitetun juoksumaton avulla tutkijat mittasivat, missä vaiheessa kävely muuttuu juoksuksi.

Maanpinnalla ihminen normaalisti siirtyy käyttämään juoksua, kun nopeus on noin 2 metriä sekunnissa. Kuun pienemmän painovoiman takia tutkijat laskivat, että vastaava siirtymä tapahtuisi Kuun pinnalla, kun nopeus ylittää 0,8 metriä sekunnissa. Juoksuksi määriteltiin liike, jossa molemmat jalat ovat ajoittain samaan aikaan ilmassa.

Tutkijoiden yllätykseksi siirtymä kävelystä juoksuun tapahtui keskimäärin nopeudella 1,4 metriä sekunnissa. Syy saattaa olla käsien ja jalkojen heiluvassa liikkeessä, joka työntää ihmistä kohti pintaa. Maanpinnalla tällä liikkeellä ei ole suurta vaikutusta, mutta Kuun pienemmässä painovoimassa sen merkitys kasvaa.

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi)