Nasa julkisti uudet speksit elämän etsintään

Nasa on julkaissut uudet suuntaviivat elämän etsimiseen vierailta planeetoilta. Niiden mukaan yksittäisen molekyylityypin löytymistä planeetan kaaukehästä ei enää kannata pitää merkkinä elämästä. Sen sijaan tulisi tutkia eri molekyylien keskinäisten yhdistelmien esiintymistä.

Tutkimus perustuu lukuisiin tietokonesimulaatioihin ja se ilmestyi Astrophysical Journal -julkaisussa 10. syyskuuta.

"Kun teimme laskelmamme, havaitsimme että monissa tapauksissa merkittävä määrä otsonia muodostui kaasukehässä, vaikkei siihen tullut mistään uutta happea", kuvailee Shawn Domagal-Goldman Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta. "Tämä on tärkeä asia, kun etsimme elämää tulevaisuudessa Maan ulkopuolelta."

Eksoplaneettojen kaasukehien spektrien tutkimista pidetään yleisesti lupaavimpana merkkinä saada tietoa elämän olemassaolosta. Havaintolaitteiden kehittyessä spektrejä pystytään mittaamaan yhä tarkemmin ja erottamaan niistä kaasukehien molekyylejä.

Aiemmin hapen ja otsonin esiintymistä on pidetty yksistään vahvana indikaattorina elämän esiintymiselle. Syynä on se, että elämää pidetään tärkeänä hapen lähteenä. Simulaatioissa paljastui, että molempia molekyylejä voi muodostua myös epäorgaanisesti, kun ultraviolettivalo pilkkoo hiilidioksidia.

Toisaalta jos hapen molekyylien kanssa esiintyy myös metaania, on sitä pidettävä lupaavana merkkinä elämästä. Tämä johtuu siitä, että metaani häviää nopeasti hapen läsnäollessa ja siksi sitä on tultava jostain jatkuvasti lisää. Elämä on vahva vaihtoehto metaanin lähteeksi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)