Vesijään pilviä löytyi ensi kertaa aurinkokunnan ulkopuolelta

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä kertoo havainneensa vesijääkiteiden muodostamia pilviä Auringon naapurustossa sijaitsevalta ruskealta kääpiöltä. Vastaavia pilviä on havaittu Jupiterin, Saturnuksen, Uranuksen ja Neptunuksen kaasukehissä, mutta nyt kyseessä on ensimmäinen kerta, kun niitä löytyy aurinkokunnan ulkopuolelta.

Tutkimus aiheesta ilmestyy Astrophysical Journal Letters -julkaisussa.

Pilvet havaittiin ruskealta kääpiöltä WISE J085510.83-071442.5, jota kutsutaan myös lyhenteellä W0855. Se löydettiin vasta tämän vuoden huhtikuussa WISE-avaruusteleskoopin havaintojen analyysista. Se on neljänneksi lähin tunnettu tähtijärjestelmä Auringosta ja sijaitsee 7,2 valovuoden etäisyydellä.

Havainnot tehtiin Las Campanasin observatoriossa lähi-infrapunan aallonpituuksilla. Etukäteen ei oltu edes varmoja, voitaisiinko näin heikkovalovoimaista ruskeaa kääpiötä havainnoida kunnolla maanpinnalta. Lyhyt välimatka ja kääpiön matala lämpötila mahdollistivat pilvien erottamisen.

Ruskeat kääpiöt ovat kaasujättiläisplaneettojen ja kääpiötähtien välimaastoon luokiteltuja kohteita. Ne ovat massaltaan liian pieniä, jotta ydinfuusio käynnistyisi niiden sisuksissa. Ruskeat kääpiöt säteilevät pääosin lämpöä, jota on jäljellä niiden tiivistymisestä. Siksi niitä on vaikea havaita muutoin kuin infrapuna-aallonpituuksilla.

Aiheesta lisää Carnegie Institution for Science (englanniksi)

W0855:n sijaintia esittelevä video