Rosetta siirtyy lähemmäs pyrstötähteä etsiäkseen laskeutumispaikkaa

Rosetta-luotaimen tehtävänä tällä viikolla on ollut etsiä sopivaa laskeutumispaikkaa sen mukana kulkevalle Philae-laskeutujalle. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Philae laskeutuu komeetta Churyumov-Gerasimenkovin pinnalle marraskuun 11. päivänä.

Saadakseen tarkempia kuvia Rosetta on siirtynyt lähemmäs pyrstötähden ydintä. Kun Rosetta saapui komeetan luokse 6. elokuuta, se kiersi kohdettaan noin 100 kilometrin päässä. Yllä oleva kuva otettiin 22. elokuuta ja vain 64 kilometrin etäisyydeltä.

Elokuun loppuun mennessä luotaimen rata pudotetaan alle 50 kilometriin komeetan ytimestä. Silloin myös pinnan kartoitus pääsee toden teolla käyntiin.

Tarkkoja tietoa ytimen pinnanmuodoista tarvitaan, jotta laskeutujalle pystytään löytämään mahdollisimman turvallinen laskeutumispaikka. Kyseessä on historiallinen ensimmäinen kerta, kun ihmiskunnan rakentama laite laskeutuu pyrstötähden pinnalle.

Noin 100-kiloisessa laskeutujassa on 10 tieteellistä instrumenttia. Rosetta-luotain ja Philae-laskeutuja ovat yksi suurimmista avaruushankkeista, joissa Suomi on mukana (Rosetta-lennosta lisää seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä).