Tältä näyttää magneettikenttä Jupiterin sisuksissa

Saksalainen tutkimus mallintaa Jupiterin magneettikenttää aiempaa tarkemmin. Supertietokoneella tehty simulaatio selittää, miten jättiläisplaneetan voimakas magneettikenttä syntyy ja miksi se muistuttaa ulkoiselta rakenteeltaan maapallon magneettikenttää suuremmassa mittakaavassa.

"Jupiterin magneettikentän pääosa muistuttaa Maan magneettikenttää. Se syntyy syvällä planeetan sisuksissa, missä olosuhteet eivät muutu kovin voimakkaasti", kertoo Johannes Wicht Max Planck -instituutista.

Jupiterin sisällä 10 000 kilometrin syvyydessä paine on miljoonia kertoja suurempi kuin ilmanpaine maapallon pinnalla. Siellä vety muuttuu sähköä johtavaksi, niin kutsutuksi metalliseksi alueeksi, mikä näkyy magneettikentän voimistumisena oheisessa kuvassa. Alueen rajapinta on merkitty kuvaan mustalla viivalla.

Tutkimuksen mukaan Jupiterin sisuksissa on kaksi dynamoa, jotka saavat aikaan magneettikentän. Voimakkaampi niistä sijaitsee syvällä metallisessa vedyssä. Heikompi puolestaan saa alkunsa planeetan päiväntasaajan alueen suihkuvirtauksista kerrosten rajapinnalla.

Aiemmat mallinnukset eivät ole pystyneet selittämään magneettikenttää tarpeeksi hyvin vastaamaan Jupiteria tutkineiden avaruusluotainten mittauksia. Uusi malli on puolestaan sopusoinnussa mittaustulosten kanssa.

Lisää tietoa Jupiterin magneettikentästä ja sisäisestä rakenteesta saadaan, kun Nasan Juno-luotain asettuu planeetan kiertoradalle kahden vuoden kuluttua.

Aiheesta lisää Max Planck -instituutti (englanniksi)