Keskikokoisten mustien aukkojen olemassaolo varmistui

Mustia aukkoja on maailmankaikkeudessa niin valtavasti, että niiden laskeminen on mahdoton tehtävä. Arvioiden mukaan pelkästään Linnunradassa on jopa 100 miljoonaa mustaa aukkoa.

Tunnetut mustat aukot jakaantuvat kahteen tyyppiin: 10-100 Auringon massaisiin jättiläisiin sekä jopa miljoonien Auringon massaisiin hirviöihin. Muutamat harvat mustat aukot näyttävät olevan koolltaan näiden kahden päätyypin välistä, mutta niiden massan mittaaminen on ollut niin vaikeaa, että osa tutkijoista on epäillyt keskikokoisten mustien aukkojen olemassaoloa.

Nyt tutkijat ovat pystyneet punnitsemaan luotettavasti 400 auringonmassaisen mustan aukon. Viimeistään tämä tulos osoittaa, että keskikokoisia mustia aukkoja tosiaan on olemassa.

“Tähtitieteilijät ovat pohtineet, onko näitä kohteita olemassa vai ei. Mitkä ovat niiden ominaisuudet? Tähän asti meillä ei ole ollut havaintoja vastataksemme näihin kysymyksiin", tiivistää tutkimuksessa mukana ollut Richard Mushotzky Marylandin yliopistosta. Seuraavaksi tutkijat haluaisivatkin selvittää, miten paljon keskikokoiset mustat aukot poikkeavat muun kokoisista aukoista.

Tutkimus julkaistiin Nature-tiedelehdessä.

Aiheesta lisää CMNS (englanniksi)