Nyt voi tunnistaa astronauttien yökuvia maapallosta

Madridin yliopiston projekti hakee apua vapaaehtoisilta kiertoradalta otettujen kuvien lajitteluun.

"Cities at Night" eli "Kaupungit yöllä" on projekti, jossa tunnistetaan internetissä öisen maapallon kuvien yksityiskohtia. Ongelmana on, että vaikka kuvien ottohetket tunnetaan, eivät astronautit ole yleensä merkinneet ylös kuvauskohteitaan.

Astronauttien avaruudesta ottamia kuvia on kertynyt yhteensä 1,8 miljoonaa, joista 1,3 miljoonaa on otettu Kansainväliseltä avaruusasemalta. Noin kolmasosa kuvista on otettu maapallon yöpuolesta. Kuvat löytyvät Nasan ylläpitämästä kuvatietokannasta.

"Kuka tahansa voi auttaa", sanoo Alejandro Sanchez Madridin yliopistosta. "Ilman suuren ihmisjoukon apua on lähes mahdotonta käyttää kuvia tieteellisesti. Algoritmit eivät pysty erottamaan tähtiä, kaupunkeja ja muita kohteita. Ihmiset ovat paljon tehokkaampia monimutkaisessa kuva-analyysissa."

Kuvien tunnistaminen mahdollistaa öisen maapallon yksityiskohtien hakemisen kuvakirjastosta entistä paremmin sekä antaa lisätietoa valosaasteen kehityksestä. Tilastot valosaasteesta helpottavat sen arvioimista ja tunnistamista.

Monet yökuvista ovat epäteräviä, sillä avaruusasema liikkuu lähes 8 kilometrin sekuntinopeudella. Tämä tekee kuvien tunnistamisesta entistäkin vaikeampaa. ESA asensi vuonna 2012 avaruusasemalle NightPod-nimisen apuvälineen, joka helpottaa kameraseurantaa pitkän valotusajan yökuvissa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Cities at Night -projektin sivut (englanniksi)