Mustat aukot saavat galaksit punastumaan

Galaksin keskustassa lymyävä supermassiivinen musta aukko tekee yllättäen galaksista väriltään punaisen.

Kanadalaisen tutkimusryhmän havainto perustuu Sloan Digital Sky Surveyn aineistoon yli 500 000 galaksin väristä, muodosta ja massasta.

Spiraaligalakseissa on keskimäärin enemmän nuoria - eli sinisiä - tähtiä. Esimerkiksi ellipsigalakseissa on sen sijaan etupäässä vanhoja, punaisia tähtiä. Uuden tutkimuksen mukaan eri-ikäisten tähtien määrä riippuu galaksin keskuspullistuman koosta. Sitä ympäröivän galaksin kiekon koolla sen sijaan ei ole merkitystä.

"Melko yksinkertaisella tuloksella, että suuri keskuspullistuma merkitsee punaista galaksia, on syvälliset seuraukset. Suuri keskuspullistuma kertoo suuresta mustasta aukosta, joka saattaa lopettaa tähtien muodostumisen", kertoo Asa Bluck Victorian yliopistosta Kanadasta.

Kun keskuspullistuma on massaltaan tiettyä rajaa suurempi, galaksissa ei ole nuoria tähtiä, vaan ainoastaan vanhoja punaisia jättiläistähtiä.

Ilmeisesti galaksin keskustan suuri musta aukko syytää muualle galaksiin voimakkaita ainesuihkuja ja röntgensäteilyä. Ne kuumentavat kaasua ja puhaltavat sen ulos galaksista, joten uusia tähtiä ei voi enää syntyä.

Aiheesta lisää Royal Astronomical Society (englanniksi).