LADEE-luotain syöksyi Kuun pintaan

Yhdysvaltain LADEE-kuuluotain törmäsi suunnitellusti Kuun pintaan noin viisi kuukautta kestäneen tutkimusohjelmansa päätteeksi. Iskeytyminen tapahtui torstaina kello 9.30-10.22 välillä.

Luotaimen nopeus oli iskuhetkellä noin 5 800 kilometriä tunnissa ja törmäyksessä vapautunut energia kuumensi sen osat satojen asteiden lämpötilaan.

"Toistaiseksi on epävarmaa, saiko LADEE aikaiseksi pienen kraatterin jonkin kukkulan rinteeseen vai levisivätkö sen jäännökset alavalle tasangolle", pohti Rick Elphic Nasasta. "On mielenkiintoista nähdä, millaisen jäljen LADEE on jättänyt."

Huhtikuun alussa luotain ohjattiin radalle, jolla sen korkeus Kuun pinnasta oli vain noin kaksi kilometriä. Viimeisillä kierroksillaan se sai tehtyä ennennäkemättömän yksityiskohtaisia havaintoja.

Viimeinen radankorjaus 11. huhtikuuta varmisti, että luotain syöksyy pintaan Kuun kääntöpuolella, kauas aikaisempien lentojen laskeutumispaikoista. Jatkossa Nasan LRO-luotaimella yritetään kuvata LADEEn iskeytymiskohta.

LADEE asettui Kuuta kiertävälle radalle viime vuoden lokakuun alussa ja tutki kiertolaisemme liki olematonta kaasukehää ja lähiavaruutta marraskuusta lähtien. Poikkeuksellista oli se, että lennonjohdon ja luotaimen välisessä tietoliikenteessä käytettiin radiolinkin sijasta laseryhteyttä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi).