Akselin huojuminen ei tee planeetasta elinkelvotonta

Uusi tutkimus viittaa siihen, että elämälle suotuisa vyöhyke tähden ympärillä voi olla 10-20 prosenttia aiemmin arvioitua laajempi. Tutkimus aiheesta ilmestyi Astrobiology-lehdessä.

Tulos perustuu siihen, että planeetta voi välttää pintansa täyden jäätymisen kaukanakin emotähdestä, mikäli sen akselikulma huojuu. Suuremmassa kulmassa pyörivä planeetta kääntää nimittäin välillä napansa kohti tähteä, mikä voi johtaa napajäätiköiden sulamiseen.

"Ilman jään 'tukikohtaa' navoilla koko planeetan peittävä jäätiköityminen on vaikeampaa", kuvailee Rory Barnes Washingtonin yliopistosta. "Siten eksoplaneetan nopea kääntyminen nostaa todennäköisyyttä, että planeetan pinnalla voi olla nestemäistä vettä."

Akselikulman muutoksien suurimpana aiheuttajana pidetään eri ratatasoissa kiertäviä lähekkäisiä planeettoja. Tuolloin planeettojen keskinäiset vetovoimat voivat muuttaa pyörimisakselien kaltevuutta. Maan akselikulma pysyy suhteellisen vakaana 23,5 asteessa, mutta ilman Kuun vaikutusta se saattaisi Barnesin mukaan kasvaa noin kymmenellä asteella.

Nestemäisen veden esiintymistä planeetan pinnalla pidetään yleisesti tärkeimpänä elämän edellytyksenä. On kuitenkin esitetty, että elämää voisi syntyä myös esimerkiksi merenpohjassa ja esiintyä jäätiköiden alla tai pinnanalaisissa mineraalisuonissa.

Aiheesta lisää Washingtonin yliopisto (englanniksi)