Erikoinen supernovajäänne askarruttaa tutkijoita

Skorpionin tähdistön suunnassa sijaitseva supernovajäänne G352.7-0.1 on osoittautunut arvoitukselliseksi kohteeksi. Tähden räjähdyksessä syntynyt paineaalto on pyyhkäissyt mennessään poikkeuksellisen paljon tähtienvälistä ainetta. Sen määräksi arvioidaan 45 kertaa Auringon massa.

Eri aallonpituusalueilla tehdyt havainnot kertovat myös muista kummallisuuksista. Radiosäteily tulee ellipsinmuotoisesta renkaasta, joka vastaa laajenevan jäänteen ulkoreunaa. Supernova räjähti yli 2 000 vuotta sitten, ja sen läpimitta on jo yli 50 valovuotta.

Yleensä näin vanhoissa jäänteissä röntgensäteily on peräisin paineaallon kuljettamasta aineesta. G352:n röntgensäteily tulee kuitenkin jäänteen sisäosista, missä lämpötila on edelleen noin 30 miljoonaa astetta. Toistaiseksi tutkijoilla ei ole käsitystä, mistä kohteen erikoiset piirteet johtuvat.

Supernovajäänteen keskeltä on etsitty neutronitähteä, mutta sellaista ei ole löytynyt. Neutronitähti voi olla niin himmeä, ettei sitä pystytä havaitsemaan 24 000 valovuoden etäisyydeltä. Toinen vaihtoehto on, että räjähtäneen tähden sisäosat ovat luhistuneet mustaksi aukoksi.

Aiheesta lisää Chandra-avaruusteleskoopin sivuilla (englanniksi)