Suomalaisesta ideasta pohjoismainen toteutus - komeettarekka lähtee toukokuussa

Syksyllä 2012 Suomea kiertänyt avaruusrekka muuntautuu nyt komeettarekaksi. Teemana on Euroopan avaruusjärjestön Rosetta-luotain, jonka määränpäänä on komeetta Churyumov-Gerasimenko.

Komeettarekassa on Rosetta-luotaimen ja sen Philae-laskeutujan pienoismallit sekä runsaasti muuta näyttelymateriaalia aurinkokunnan kappaleista ja avaruustutkimuksesta.

Kotimaan osalta kiertue alkaa 2.5. Vaasasta ja päättyy 24.5. Seinäjoelle. Alun perin suomalainen avaruusrekkaidea laajenee tänä vuonna kattamaan Pohjoismaat. Rosetta-rekka pysähtyy 16 kaupungissa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Suomen osuuden päätapahtuma on Helsingin Narinkkatorilla 19.5. Silloin rekassa on tutkijoita kertomassa luotaimesta ja sen mukana olevista laitteista, joita on rakennettu myös Suomessa.

Kävijät pääsevät seuraamaan komeetanytimen kokkaamista laboratoriossa ja istahtamaan ytimen mallin pinnalle. Koululaiset voivat tuoda näytille itse rakentamiaan laskeutujia, joista parhaat palkitaan.

Pohjoismaiselle kiertueelle lähtevä rekka on suunniteltu ja varustettu suomalaisvoimin. Suomen kierroksella Euroopan avaruusjärjestön yhteistyökumppaneina ovat Ursan lisäksi Tekes ja Ilmatieteen laitos.

Avaruudessa vaeltava oikea Rosetta-luotain muuttaa rataansa nyt toukokuussa siten, että se pääsee asettumaan elokuussa komeetan ydintä kiertävälle radalle.

Aiheesta lisää Ursa, ESAn Rosetta-blogi ja luotaimen Facebook-sivut (englanniksi).