Kiinan kuulaskeutuja lähti matkaan

[Päivitetty kello 20.15] Kiinan kuuluotain lähti onnistuneesti matkaan tänään kello 19.30 Suomen aikaa. Laukaisu tehtiin Long March 3B -kantoraketilla Xichangin avaruuskeskuksesta Kiinan eteläosista. Kantoraketti toimi täydellisesti ja luotaimen oma moottorikin käynnistyi suunnitellusti.

Kiinan avaruuslento on historiallinen. Tavoitteena on ensimmäinen kuulaskeutuminen 37 vuoteen.

Kantorakettiin sijoitetut kamerat tarjosivat kattavan videolähetyksen suorana laukaisun ensimmäisen puolen tunnin aikana. Tyynellemerelle oli sijoitettu kolme laivaa toimimaan linkkiasemina video- ja telemetriasignaalien välittämiseksi.

Matka ja asettuminen Kuun kiertoradalle kestää noin viisi vuorokautta, jonka jälkeen ratakorkeutta lasketaan vähitellen. Luotaimen on määrä laskeutua Kuun pinnalle Sateenkaarten lahteen joulukuun puolivälissä.

Lento on ajoitettu siten, että laskeutumisalueella on juuri alkanut päivä ja auringonlasku alueella koittaa vasta joulunpyhien jälkeen.

Chang'e 3 -luotaimen mukana on Yutu-mönkijä (suomeksi Jadekaniini), joka on massaltaan 120 kiloa. Mönkijä pystyy tutkimaan laajaa aluetta laskeutujan ympärillä ja poraamaan kiviä mikroskooppitarkastelua varten. Jadekaniini on suunniteltu ajamaan ainakin 10 kilometrin matka kolmen kuukauden aikana.

Kuun kaksi Maan viikkoa kestävä yö ja sen kylmyys ovat suurin haaste mönkijälle ja luotaimelle. Niillä on molemmilla käytössään päävirtalähteenä toimivien aurinkopaneelien lisäksi myös ydinparistot. Jälkimmäiset tarjoavat sähkövirtaa ja lämpöä elektroniikan suojelemiseksi.