Asteroidien louhintayhtiö kerää yhteisörahoitusta avaruusteleskoopeilleen

Asteroidien louhimiseen tähtäävä Planetary Resources -yhtiö hakee tukijoita avaruusteleskooppiprojektilleen. Pieniä Arkyd-100 -mallin teleskooppeja aiotaan hyödyntää paitsi asteroidien etsintään, myös tukijoiden omaan käyttöön. Yhtiö tarjoaa tukijoilleen mahdollisuutta lähettää kuvansa avaruuteen tai ottaa kuvia haluamistaan tähtitaivaan kohteista.

Vuorokauden kuluessa yhtiö oli kerännyt jo lähes 3 000 tukijaa ja noin 250 000 euroa. Tavoitteena on kerätä 770 000 euroa kesäkuun loppuun mennessä. Yhtiön mukaan yhteisörahoituksen päätavoite ei ole taloudellinen hyöty, vaan julkisuuden saaminen ja fanien palveleminen.

"On selvää, etteivät asteroidit ole tärkeitä pelkästään luonnonvarojensa, vaan myös törmäysuhkansa vuoksi", kertoo yhtiön perustajajäsen Eric C. Anderson. "Kehittämämme menetelmät ulottuvat paljon asteroidien louhimisen ulkopuolelle, vaikka louhiminen pysyykin polttopisteessämme."

Arkyd-100-teleskoopit ovat massaltaan vain 15 kiloa. Avaruudessa auki levittyneinä ne ovat 0,45 metriä pitkiä ja 0,60 metriä leveitä. Teleskoopin pääpeili on halkaisijaltaan 0,20 metriä, ja se tekee havaintoja 200-1100 nanometrin aallonpituuksilla. Ensimmäinen koesatelliitti on tarkoitus saada avaruuteen ensi vuoden alussa.

Planetary Resourcesin suunnitelmana on aluksi kartoittaa ja havainnoida asteroideja avaruusteleskoopeilla. Myöhemmin yhtiö aikoo tutkia läheltä Maata kulkevia asteroideja ohilentävillä luotaimilla. Lopuksi tavoitteena on lähettää luotaimia kauemmaksi asteroideille sekä aloittaa vaiheittain asteroidien taloudellinen hyödyntäminen.

Aiheesta lisää Planetary Resources (englanniksi)