Nasa mittasi lähestyvän ISON-komeetan ytimen koon

Nasa on tutkinut lähestyvää ISON-komeettaa Swift-satelliitillaan. Alustavan arvion mukaan pyrstötähden ydin on noin 5 kilometriä läpimitaltaan. Jään ja pölyn muodostamasta ytimestä suunnilleen kymmenesosan uskotaan muuttuvan kaasuksi komeetan ohittaessa Auringon.

Komeetta C/2012 S1 (ISON) ohittaa Auringon 28. marraskuuta 2013 ja ohitusta seuraavina päivinä se saattaa olla yksi näyttävimmistä pyrstötähdistä vuosisataan. Tämä ei kuitenkaan ole varmaa, sillä komeetan ydin saattaa hajota ohituksen yhteydessä.

Swift-satelliitin havaintojen mukaan komeetan ytimestä irtoaa noin 50 tonnia pölyä minuutissa. Irtoavan veden määrä on toistaiseksi pieni, vain noin 60 kiloa minuutissa.

"Havaitut pölyn ja veden määrät poikkeavat toisistaan niin paljon, sillä ISON-komeetan veden sublimaatio ei vielä ole juurikaan käynnissä", selostaa Dennis Bodewits Marylandin yliopistosta. "Tämä johtuu siitä, että komeetta on edelleen niin kaukana Auringosta. Muut volatiilit aineet, kuten hiilidioksidi ja hiilimonoksidi haihtuvat jo kauempana ja ne hallitsevat toistaiseksi ISONin toimintaa."

Swiftin kuvatessa komeettaa se oli vielä viisinkertaisella Maa-Aurinko-etäisyydellä Auringosta. Pyrstötähden kirkkaus oli vain 15,7 magnitudia eli valovoimaltaan viidestuhannesosa himmeimmästä ihmisen erottamasta kirkkaudesta.

Ennen kuin ISON kirkastuu kunnolla, on lähihavaintoja odotettavissa Marsista. Komeetta ohittaa Marsin suhteellisen läheltä, noin 11 miljoonan kilometrin etäisyydeltä lokakuun 1. päivänä. Tuolloin Mars-luotaimet saavat pyrstötähdestä tärkeitä kuvia ja havaintoja.

Marsia kohti on tulossa myös toinen komeetta, <link uutiset aurinkokunnan-pienkappaleet uusi-komeetta-ohittaa-marsin-todella-lahelta-erittain-pieni-mahdollisuus-tormaykseen.html>C/2013 A1 (Siding Spring). Se ohittaa Marsin erittäin läheltä lokakuussa 2014. Sen radan nykytiedoilla törmäys Marsiin on mahdollinen, mutta hyvin epätodennäköinen.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Nasan animaatio ISON-komeetan radasta aurinkokunnassa