Stella Arctit Taivaanvahdille ja syvän taivaan havainnoille

Ursa palkitsi Oulussa järjestetyillä tähtipäivillä ansioituneita tähtiharrastajia.

Harrastustoiminnasta Stella Arcti -palkinnon sai tamperelainen Emma Herranen. Herranen keksi aikoinaan alkuperäisen idean Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmästä.

Vuoden 2011 lopulla julkaistu järjestelmä on jo nyt Suomen suurin tähtitieteellisten ja ilmakehän ilmiöiden raportointipaikka ja yksi tärkeimmistä tähtiharrastajien apuvälineistä verkossa.

Herranen on työskennellyt keskeisenä voimavarana havaintojärjestelmän toteutuksessa. Lisäksi hän on arvostettu ja monipuolinen taivaanilmiöiden kuvaaja.

Havaintotoiminnasta palkittiin Stella Arctilla järvenpääläinen Toni Veikkolainen, joka on kokenut syvän taivaan kohteiden harrastaja. Veikkolainen on tehnyt lähes 500 laadukasta piirroshavaintoa yötaivaan kohteista. Lisäksi hän on ollut tuomassa syvän taivaan havaintoarkistoa digitaaliseen aikaan.

Kolmannen palkinnon sai Taivaanvahdin toteutuksen johtamisesta ja ideoinnista Marko Pekkola. Varsinaista Stella Arctia ei voi myöntää kahteen kertaan samalle henkilölle, joten kyseessä on Stella Arcti -maininta. Pekkola on aiemmin palkittu Stella Arctilla vuonna 1996.

Taivaanvahti-tietokannan on koodannut ja ulkoasun suunnitellut Mediasignal Communications. Aiemmin hankkeen on palkinnut Suomen Tiedekustantajien liitto.

Lehdistötiedote nyt jaetuista Stella Arcteista