Tähdet ja avaruus -lehden uutiset

Tuoreimpia uutisia

Uutiskategoriat

Uutisarkisto

Uusimmat havainnot

Keskustelu

Uutishaku
   

avainsanoista

  

koko tekstistä

Tähdet ja avaruus -lehti

Vuorikatu 4B
00100 Helsinki

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Nasa julkaisi maailman metsien korkeuskartan

20.02.2012Mikko Suominen
Metsien latvustojen keskikorkeudet metreinä (kartta aukeaa isompana kuvalinkistä). Kuva Nasa / JPL-Caltech

Nasan johtama tutkimusryhmä on koostanut maailmanlaajuisen metsien latvustojen korkeuskartan. Sen data perustuu vertailuun satelliiteilla tehdyistä laser- ja tutkakartoituksista.

Alkuperäisdatan erotustarkkuus on kilometri sivusuunnassa. Kartan korkeus vastaa metsän latvuston korkeinta kohtaa muutaman metrin tarkkuudella korkeussuunnassa. Vuoristoalueilla erotustarkkuus on huonompi.

"Maapallon metsien korkeuksien tunteminen on keskeistä niiden biomassan tai hiilen määrän arvioimiseksi", selittää Marc Simard JPL:stä. "Karttaamme voi käyttää globaaleihin hiiliarviointeihin sekä elinympäristöjen tyyppien arviointiin."

Julkaistusta kartasta näkyy, että laajoilla alueilla puut ovat korkeimpia päiväntasaajan alueen trooppisissa metsissä. Niiden lisäksi pienempiä korkeita kasvustoja ovat myös Australian ja Uuden-Seelannin eukalyptus-metsät sekä Pohjois-Amerikan länsirannikon korkeat havumetsät.

Satelliittidatan oikeellisuuden varmistamiseksi tehtiin vertailua maanpäällisiin mittauksiin noin 70 eri paikassa. JPL:n sivuilta voi myös katsella aineistoa Google maps -kartoilla tai ladata sen alkuperäiskoossa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Avainsanat: metsä, puusto, lidar, laser, tutka, Marc Simard