Auringon hiukkaspurkaukset "hiekkapuhaltavat" Kuun pintaa

Uuden tutkimuksen mukaan Auringon koronan massapurkaukset aiheuttavat tuntuvaa eroosiota Kuun pintaan. Vaikutuksen suuruus yllätti sitä simuloineet Nasan tutkijat.

"Paljastui, että massiivisen plasmapilven osuessa Kuun pintaan se toimii hiekkapuhaltimen lailla ja irrottaa Kuun pinnasta kevyitä aineita", kuvailee William Farrell Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta. "Mallimme ennustaa, että 100-200 tonnia Kuun ainetta - eli 10 kuorma-autollista - voi irrota Kuun pinnasta koronan massapurkaukselle tyypillisen kahden vuorokauden aikana."

Kuun pintaan osuessaan plasma irrottaa siitä atomeja, jotka sinkoutuvat korkealle Kuun pinnasta. Nasa suunnittelee laukaisevansa vuonna 2013 Kuun kiertoradalle LADEE-nimisen luotaimen, joka pystyy mittaamaan Kuusta irtoavien atomien tyyppiä ja määrää.

Koronan massapurkauksissa Auringosta sinkoutuu suuri määrä varattuja hiukkasia. Hiukkaset ovat keskimäärin normaalia aurinkotuulta raskaampia, sillä niiden joukossa on tavallista enemmän heliumytimiä. Massaltaan purkauksen hiukkaset voivat olla yhteensä jopa miljardi tonnia ja ne liikkuvat yli miljoonan kilometrin tuntinopeudella.

Maan magneettikenttään osuessaan purkauksen hiukkaspilvi saa yleensä aikaan revontulimyrskyn. Kuulla ei ole suojaavaa magneettikenttää eikä kaasukehää ja siksi hiukkaset pääsevät vaikuttamaan sen pintaan.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)