Titania tutkivan kopterin tiedetavoitteet julkaistiin – keskiössä elämään liittyvät kysymykset

Saturnuksen Titaniin 2030-luvun puolivälissä saapuvalla Dragonfly-kopterilla voi olla paljon paljastettavaa tästä hyisestä kuusta. Astrobiologiset kysymykset ovat vahvasti edustettuina tiedetavoitteissa.

Titan on poikkeuksellinen kuu aurinkokunnassa. Se on ainoa, jolla on kunnollinen kaasukehä ja nestettä pinnalla. Titanilla on myös sääjärjestelmä kuten Maalla, mutta veden sijaan sataa metaania.

Vaikka aiemmin Cassini-luotain ja sen Hyugens-laskeutuja raottivat kuun salaisuuden verhoa löytämällä muun muassa meriä sen pinnalta, jokaista saatua vastausta kohden on ilmennyt kymmenen uutta kysymystä, sanoo Alex Hayes Cornellin yliopistosta.

"Titan on tutkimusmatkailijan utopia. Tiedekysymykset, joita meillä on Titanista, ovat hyvin laajoja. Me emme tiedä vielä paljonkaan, mitä pinnalla on meneillään".

Heinäkuussa julkaistussa artikkelissa Dragonflyn tiedetiimi esitteli lennon tavoitteita. Elämään liittyvät seikat ovat tärkeällä sijalla kopterin tutkimuksissa.

Esimerkiksi monia esibioottisia kemiallisia yhdisteitä, joita esiintyi varhaisessa Maassa, muodostuu myös Titanin kaasukehässä. Näin ollen Titan saattaa olla analogia sille, mitä tapahtui varhaisessa Maassa. Tutkijat ovat kiinnostuneita näkemään, kuinka pitkälle prosessi on edennyt.

Kemiallisia merkkejä etsitään myös mahdollisesta nykyisestä elämästä. Tämä käsittää niin tunnetun vesipohjaisen elämän kuin myös mahdollisen eksoottisen elämän, joka käyttäisi nestemäisiä hiilivetyjä liuottimina.

Aiheesta lisää Cornellin yliopisto (englanniksi)