Kiinan kuulaskeutujan toinen työpäivä sujui hyvin

Kiina raportoi Kuun kääntöpuolella olevien Chang'e 4 -laskeutujan ja Yutu 2 -mönkijän toimineen ongelmitta toisena kahden viikon pituisena toimintapäivänään. 

Yutu 2 -mönkijä on ajanut Kuun pinnalla tähän mennessä yhteensä 120 metrin matkan. Jo tällä se on ylittänyt edeltäjänsä Yutu 1:n lyhyenlännän 115 metrin suorituksen. Uudelta mönkijältä odotetaan vielä paljon enemmän.

Kiina kertoi eilen nimenneensä Chang'e 4:n laskeutumisalueen "Statio Tianheksi", joka on suomennettuna Linnunradan tukikohta. Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni on virallistanut nimen.

Kiinalaisluotaimia on ihailtu kauempaakin, sillä Nasa on kuvannut Chang'e 4:n laskeutumispaikkaa jo useita kertoja Kuun kiertoradalla olevalla LRO-luotaimella. Helmikuun alussa 82 kilometrin korkeudelta otetussa kuvassa erottuvat sekä laskeutuja että siitä tuolloin 29 metrin päässä ollut mönkijä. Aiemmassa otoksessa, joka on kuvattu hieman vinosti etäämmältä, laskeutuja erottuu kirkkaana pisteenä.

Laskeutuja ja mönkijä asettuivat horrostilaan 11. helmikuuta. Niiden on määrä herätä seuraavan kerran alueen aamun koittaessa, mikä tapahtuu helmi-maaliskuun vaihteessa. Kuussa sekä päivä että yö kestävät kaksi Maan viikkoa. Nämä jaksot määräävät toimintatahdin luotaimille, jotka hyödyntävät aurinkopaneeleja.

Chang'e 4 laskeutui Kuun kääntöpuolelle 3. tammikuuta. Laskeutujan ja sen mönkijän rakenteet ovat pidemmälle kehitettyjä versioita vuonna 2013 Kuuhun laskeutuneesta Chang'e 3:sta. Tietoliikennelinkkinä Chang'e 4:n ja maapallon välillä palvelee Queqiao-niminen luotain. 

Aiheesta lisää Xinhua (englanniksi)