Aurinkokunnan kaukaisin tunnettu kohde löytyi 120 kertaa Maata kauempaa Auringosta

Asteroidi 2018 VG18 "Farout" on nyt kauimpana Aurinkoa kiertävä tunnettu kappale. Halkaisijaltaan se arvioidaan noin 500-kilometriseksi.

Tänään maanantaina julkistettu löytö tehtiin Havaijilla sijaitsevalla Subaru-teleskoopilla. Varmistushavainto saatiin Magellan-teleskoopilla Chilestä. 

Kaukainen kiertolainen on ensimmäinen yli satakertaisen Maa–Aurinko-etäisyyden päästä havainnoitu aurinkokunnan kappale.

"2018 VG18 on paljon kauempana ja liikkuu hitaammin kuin mikään muu havaittu aurinkokunnan kohde, joten kestää muutamia vuosia saada sen rata kokonaan määriteltyä", kertoo Scott S. Sheppard Carnegie-instituutista.

"Se kuitenkin löydettiin samalta suunnalta taivasta kuin muut tunnetut äärimmäisen kaukana kiertävät kappaleet, joten sen voisi olettaa olevan samantyyppisellä radalla."

Havaittu kirkkaus antaa kappaleen kokoarvioksi karkeasti 500 kilometriä. Todennäköisesti se on pyöreähkö muodoltaan ja saattaa joskus tulla hyväksytyksi kääpiöplaneetaksi. Spektrihavaintojen mukaan kohde on punertava, kuten monet kaukana Aurinkoa kiertävät jääpitoiset kappaleet.

Löytö tehtiin tutkimuksessa, jossa yritettiin saada havaintoja Planeetta yhdeksästä. Hypoteesi tuntemattomasta aurinkokunnan planeetasta nousi pinnalle vuonna 2016.

Ensimmäinen kuva kappaleesta 2018 VG18 saatiin 10. marraskuuta 8-metrisellä Subaru-teleskoopilla. Toinen havainto tehtiin joulukuun alussa Magellan-teleskoopilla. Etäisyysarvioon tarvitaan kaksi havaintoa kohteen sijainnista taivaalla.

Aiemmin tänä syksynä raportoitiin kappaleesta 2015 TG387, joka löytyi 80 kertaa Maan rataa kauempaa Auringosta.

Aiheesta lisää Carnegie-instituutti (englanniksi)