Marsista löytyi haamudyynejä

Punaiselta planeetan kamarasta on löytynyt dyynien muotoisia kuoppia. Tutkijoiden mukaan kyse on fossiilisista dyyneistä kahden miljardin vuoden takaa.  

Kuopat tutkijoiden mukaan muodoistuivat, kun dyynit osittain peittyivät laavaan tai vesisyntyiseen sedimenttiin. Tuuli puhalsi paljaaksi jääneestä yläosasta käsin hiekan pois, jolloin jäljelle jäi dyynien muotoinen muotti.

"Ne kaikki menevät samaan suuntaan, mikä on odotettavissa dyyneille koska ne liikkuvat ja muodostuvat samoissa tuuliolosuhteissa. Niinpä pelkästään niiden muoto ja koko kertoo meille, että nämä ovat muodostumia, jotka ovat peräisin muinaisesta dyynisysteemistä", sanoo Mackenzie Day Washingtonin yliopistosta.

Dyynit ovat yleisiä punaisella planeetalla, mutta tämä on ensimmäinen havainto fossiilisista dyyneistä. Aiemmin vastaavanlaisia muinaisdyynejä on löydetty Yhdysvalloista Idahon osavaltiosta vuonna 2016.

Marsilaiset versiot tunnistettiin satellittikuvista Hellas-altaan ja Noctis Labyrinthuksen alueilta, joissa tutkijat laskivat niitä olevan lähes 800 kappaletta.

Dayn mukaan haamudyynit ympäröinyt aines ylsi noin puoliväliin niiden korkeutta. Peittymisen aikaan ne olivat Noctis Labyrinthuksessa keskimäärin noin 40 metrin korkuisia ja Hellaksessa peräti 75-metrisiä.

Aiheesta lisää AGU (englanniksi)