Helsingin observatoriolla avautuu Ursan historiasta kertova näyttely

Satavuotiaan Ursan vaiheista kertova näyttely avataan tänään Helsingin observatoriolla. Näyttely on avoinna huhtikuuhun asti.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry täyttää marraskuussa sata vuotta. Sen kunniaksi Helsingin observatoriolla avautuu tänään torstaina näyttely Ursan vuosisata – Tähtitieteen vuosisata.

Näyttely tarkastelee vuonna 1921 perustetun yhdistyksen taivalta tähtitieteen historian kontekstissa.

Ursa sai alkunsa muutaman avaruudesta innostuneen ihmisen toimesta, joista keskeisin oli Yrjö Väisälä. Väisälästä tuli myöhemmin maailmankuulu tähtitieteen professori, mutta tapahtumien aikaan hän oli nuori maisteri. 

Avaruustutkimus eli tuolloin murrosvaihetta ja nykyaikainen tieteellinen maailmankuva oli vasta muotoutumassa.

"Ursan perustajalla Yrjö Väisälällä ei ollut vuonna 1921 hajuakaan esimerkiksi mustista aukoista tai maailmankaikkeuden laajenemisesta", kertoo näyttelyn kuraattori Tuukka Perhoniemi Ursasta.

"1920-luvulla myös ajateltiin vielä tähtien itse asiassa jäähtyvän jatkuvasti eikä ydinfuusiosta niiden moottorina ollut vielä ymmärrystä."

Näyttelyn keskeisin osa on Ursan ja tähtitieteen historiaa visualisoiva aikajana. Näyttelyssä nähdään myös katkelmia saksalaisesta tiedevalistuselokuvasta Luomakunnan ihmeet vuodelta 1925, jonka Ursa järjesti Suomessa yleisön nähtäväksi. 

Näyttelyyn voi tutustua Observatorion aukioloaikojen puitteissa (to 12–20, pe–la 12–16), ja se on avoinna yleisölle huhtikuuhun 2022 saakka.

Aiheesta lisää Helsingin observatorio