66 vuoden odotus päättyi Ruotsissa - taivaalla nähdystä tulipallosta meteoriitteja

Uppsalan yliopisto ja Ruotsin luonnonhistoriallinen museo ilmoittivat löydöstä tiistaina. Onnistuminen oli pohjoismaisen yhteistyön lopputulosta.  

Meteoriitin palaset ovat 7. marraskuuta lentäneen suuren tulipallon jäljiltä. Ilmiö oli poikkeuksellisen kirkas ja nähtiin Ruotsin lisäksi myös Suomen ja Norjan taivailla.

Tapahtuma oli länsinaapurissa poikkeuksellinen. Oli ehtinyt kulua peräti 66 vuotta edellisestä kerrasta, kun taivaalla havaitusta tulipallosta saatiin Ruotsissa talteen avaruuskiviä.  

Etsintäyritykset arvioidulla putoamisalueella olivat pitkään tuloksettomia. Lopulta 22. marraskuuta tapahtui läpimurto. Maastosta löytyi vain 1-6 millimetrin kokoisia tummia kappaleita, jotka varmistuivat meteoriiteiksi.

Selvityksiä veti ruotsalainen tutkija Eric Stempels. Lentoradan ja putoamisalueen selvittämisessä olivat Suomesta mukana Ursan tulipallotyöryhmän Esko LyytinenJaakko Visuri ja Jarmo Moilanen. 

Mallinnuksessa käytettiin tulipallotyöryhmän jäsenten meteorikameroiden kuvia muun muassa Tampereelta, Jyväskylästä, Hankasalmelta ja Kyyjärveltä. 

Arvion mukaan ilmakehään saapunut meteoroidi oli sangen massiivinen, alkujaan noin yhdeksän tonnia. On mahdollista, että löytöpaikkaan osui isompikin kappale, joka oli tutkijoiden saavuttua jo viety paikan päältä. 

"Kivessä oli suuri jälki, kuin sitä oltaisiin lyöty moukarilla ja lähellä maanpintaa oli isompi kuoppa", selittää Jörgen Langhof Ruotsin luonnonhistoriallisesta museosta.

Ainoastaan pieniä murusia oli jäljellä. Tieteelliselle analyysille nekin ovat arvokkaita. Kuvien, videoiden ja mallinnuksen avulla kappaleen alkuperäinen rata aurinkokunnassa on selvillä, mikä on harvinaista. 

Aiheesta lisää Naturhistoriska riksmuseet (ruotsiksi)