Teleskoopit kuvasivat tähden tuhoutumisen

Eksoplaneettoja etsivä satelliitti tallensi sattumalta supernovaräjähdyksen. Näin tutkijat saivat käsiinsä poikkeuksellisen kattavan havaintosarjan.

"Sanomme usein, että supernovatyö on kuin olisimme rikospaikkatutkijoita. Ilmestymme jälkikäteen ja yritämme päätellä, mitä tähdelle tapahtui", toteaa Ryan Foley Kalifornian yliopistosta.

Supernova SN 2020fqv räjähti Neitsyen tähdistössä noin 60 miljoonan valovuoden päässä maapallolta. Viime vuonna havaittu tapahtuma tallentui sattumalta kyseistä aluetta tarkastelleen TESS-satelliitin kuviin.

Eksoplaneettojen etsintään suunniteltu TESS-teleskooppi otti kuvia alueesta 30 minuutin välein. Teleskoopin kuvausjakso alkoi jo useita päiviä ennen supernovaräjähdustä ja jatkui vielä viikkoja sen jälkeen.

Ensihavainnon jälkeen myös Hubble sekä useampi muu teleskooppi käännettiin mahdollisimman nopeasti kuvaamaan tuoretta supernovaa. Hubble onnistuikin tarkastelemaan tähden lähialueita vain muutama tunti räjähdyksen havaitsemisen jälkeen.

Hubblen havaintojen ansiosta oli mahdollista selvittää, mitä tähden ympärillä oli tapahtunut edeltävän vuosikymmenen aikana. Yhdistämällä kaikki eri havainnot tutkijat pystyivät rakentamaan tarkan kuvan tähden viimeisistä vuosista.

"Meillä on nyt yhtenäinen kertomus siitä, mitä tähdelle tapahtui vuosia ennen sen kuolemaa, kuoleman aikana ja sen jälkiseurauksena", Foley ihastelee.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)