Arvoituksellinen G2-kohde galaksimme keskustassa paljastui kolmeksi tähdeksi

Linnunradan ytimen supermassiivista mustaa aukkoa kiertävän G2:n arvoitus näyttää vihdoin ratkenneen. Tarkat havainnot ovat osoittaneet kohteen koostuvan kolmesta hyvin nuoresta tähdestä.

Alunperin kaasupilveksi uumoillun kohteen odotettiin hajoavan, kun se vuonna 2014 koukkasi läheltä galaksimme supermassiivista mustaa aukkoa Sagittarius A*:ta. Toisaalta oli esitetty myös arvioita, että G2 piilottelee sisässään tähteä, jolloin se saattaisi selvitä kohtaamisesta.

Jos kohde olisi hajonnut, olisi Sagittarius A*:lla pitänyt näkyä purkauksia aukon saadessa siitä syödäkseen materiaa. Tutkijoiden pettymykseksi kohtaaminen jäi kuitenkin suutariksi G2:n selvitessä ehjin nahoin.

Uudessa eurooppalaisvoimin tehdyssä tutkimuksessa on nyt onnistuttu lopultakin saamaan selville, mistä G2 on tehty. Vuosina 2005–2019 kerätty Chilen VLT-teleskoopin data paljasti, että kohde koostuu kolmesta tähdestä.

Tähdet ovat alle miljoonan vuoden ikäisiä, mikä tähtitieteen mittapuulla tarkoittaa erittäin nuorta. Esimerkiksi Aurinko on loimunnut jo liki 5 miljardia vuotta.

Tutkimusta johtanut Florian Peißker Kölnin yliopiston astrofysiikan instituutista kutsuu tulosta sensaatiomaiseksi.

"Koskaan ennen ei ole löydetty tätä nuorempia tähtiä Sagittarius A*:n ympäriltä", hän sanoo.

Tutkimus nostaa esiin kysymyksen kolmikon alkuperästä, sillä mustan aukon ympäristön ei uskota olevan suotuisa tähtimuodostukselle voimakkaan säteilyn vuoksi.

Aiheesta lisää Kölnin yliopisto (englanniksi)