Ruskean kääpiön ulkonäkö paljastui - raitamaisia pilvivöitä

Vain 6,5 valovuoden päässä meistä sijaitsevan ruskean kääpiön kaasukehää hallitsevat raitamaiset pilvivyöt. Näin tarkkaa tietoa kappaleesta saatiin TESS-satelliitin mittausten avulla.

Luhman 16A ja 16B ovat meitä lähimmät tunnetut ruskeat kääpiöt. Ne kiertävät parina toisiaan ja niiden massoiksi on arvioitu 34 ja 28 Jupiterin massaa. Kohteet löydettiin WISE-avaruusteleskoopin havainnoista vuonna 2013.

"Pohdimme, muistuttavatko ruskeat kääpiöt ulkonäöltään Jupiteria, jolla on säännöllisiä vöitä ja raitoja", sanoo Daniel Apai Arizonan yliopistosta. "Niitä muokkaavat suuret samansuuntaiset virtaukset." 

Toinen vaihtoehto Apain mukaan olisivat jatkuvasti muuttuvat jättikokoiset myrskyt. "Sellaisia löytyy Jupiterin navoilta."

Eksoplaneettoja etsivällä TESSillä saatiin havainnoitua ruskeiden kääpiöiden paria yli 100 pyörähdyksen ajalta. Valokäyrän taajuusanalyysi paljasti useita eri jaksollisuuksia.

Luhman 16B:stä erottui useita lähellä toisiaan olevia olevia taajuuksia. Tutkijat tulkitsevat niiden johtuvan eri nopeuksilla liikkuvista pilvivyöhykkeistä. Sama ilmiö esiintyy myös oman aurinkokuntamme kaasujättiläisissä.

Ruskean kääpiön napa-alueella on todennäköisesti paikallisia myrskyjä, joista erottuu myös himmeämpiä merkkejä valokäyrässä. Tuloksia esitellään myös videolla.

"Kun tiedämme, miten tuulet puhaltavat ja kuljettavat lämpöä yhdellä parhaiten tunnetuista ja lähimpänä olevista ruskeista kääpiöistä, auttaa se meitä ymmärtämään ruskeiden kääpiöiden ilmastoja, lämpötiloja ja kehitystä yleisesti", Apai jatkaa.

Samoja ruskeita kääpiöitä tutkittiin aiemmin VLT:llä käyttäen apuna polarisaatiota. Tuolloin Luhman A:lta löytyi viitteitä pilvivöistä. Nyt julkaistut valokäyrämittaukset tukevat tätä ja antavat entistä tarkempaa tietoa kappaleiden ulkonäöistä.

Aiheesta lisää University of Arizona (englanniksi)