Nopeat radiopurkaukset välähtelevät jatkuvasti taivaalla

CHIME-teleskoopin uusien tulosten perusteella nopeita radiopurkauksia esiintyy hämmästyttävän usein. Niiden alkuperä on silti vielä mysteeri.

Avaruudesta paljastuneet nopeat radiopurkaukset ovat pysyneet arvoituksena siitä asti, kun ne vuonna 2007 löydettiin. Vaikka purkaukset ovat äärimmäisen voimakkaita, ne ovat vain millisekuntien kestoisia.

Purkausten alkuperän selvittämistä on vaikeuttanut myös niiden suuri etäisyys sekä monille purkauksille ominainen toistumattomuus.

Vielä muutama vuosi sitten oli havaittu vain muutamia kymmeniä nopeita radiopurkauksia.

Tällä viikolla pidetyssä Yhdysvaltain tähtitieteellisen seuran tapaamisessa tutkijat esittelivät CHIME-teleskoopin ensimmäisen vuoden havainnoista tehtyä katalogia.

Tässä teleskoopin ensimmäisessä luettelossa on jopa 535 nopeaa radiopurkausta vuosilta 2018-2019. Vaikka katalogissa on vasta osa CHIMEn kaikista tähän astisista havainnoista, se moninkertaistaa tunnettujen nopeiden radiopurkausten lukumäärän.

CHIMEn havaintojen perusteella tutkijat ovat laskeneet, että nopeita radiopurkauksia tapahtuu koko taivaalla noin 800 kappaletta päivässä. Se on tarkin arvio, mitä on pystytty tekemään purkausten yleisyydestä.

"Tämä on tavallaan kaunis asia tällä alalla - nopeita radiopurkauksia on erittäin vaikea nähdä, mutta ne eivät ole harvinaisia", kertoo Kiyoshi Masui MIT-yliopistosta.

"Jos silmäsi pystyisivät näkemään radiovälähdyksiä, kuten pystyt näkemään kameran salaman välähdyksiä, näkisit niitä koko ajan jos vain katsoisit ylös."

CHIME koostuu neljästä valtavasta radioantennista. Niissä ei ole liikkuvia osia, mutta maapallon pyörimisen avulla teleskooppi pystyy päivän aikana havaitsemaan puolet taivaasta.

Uudet mittaukset ovat myös vahvistaneet käsitystä siitä, että nopeita radiopurkauksia on kahta eri tyyppiä. Toiset purkautuvat mahdollisesti vain kerran, toiset toistuvasti.

Aiheesta lisää MIT (englanniksi)