Linnunrataa vääntävä aalto herättää yhä kysymyksiä

Kotigalaksimme muoto on viime vuosina varmistunut tasaisen kiekon sijaan aaltoilevaksi. Tutkimusryhmä on tullut siihen tulokseen, että kyseessä ei ole hyrräliikettä muistuttava prekessiohuojunta.

"Aiemmissa tutkimuksissa ei oltu huomattu, että nuorien tähtien kuten kefeidien kohdalla käyristyminen on paljon suurempaa kuin Gaia-avaruusteleskoopin mittaamien miljardeja vuosia vanhojen tähtien kohdalla", sanoo tutkimusta johtanut Žofia Chrobáková.

Euroopan avaruusjärjestön Gaia-avaruusteleskoopin ansiosta viime vuosina on saatu suhteellisen tarkkaa tietoa yli miljardin tähden liikkeistä.

Niiden avulla on todettu, että Linnunradan jo aiemmin havaittu käyristyminen johtuu sen lävitse kulkevasta aallosta. Ilmiön selitykseksi on esitetty muinaisia galaksitörmäyksiä.

Havaintojen mukaan vanhempia tähtiä katsottaessa prekessioliikettä ei ole näkyvissä tai ainakin se on huomattavasti hitaampaa kuin viime vuosina on ajateltu.

Vuonna 2020 julkaistu tutkimus esitti, että aalto kiertäisi galaksin ympäri 600–700 miljoonassa vuodessa eli noin kolminkertaisessa ajassa siihen verrattuna, mitä Auringon kierros Linnunradan keskustan ympäri kestää.

Uuden tutkimuksen mukaan tarvitaan vielä tarkempia mittauksia ennen kuin liikkeen todellinen olemus selviää.

Aiheesta Instituto de Astrofisica de Canarias (englanniksi)