Ennätyksellisen massiivinen valkoinen kääpiö löytyi – sinnittelee romahduksen rajoilla

Arviolta 97 prosenttia tähdistä päätyy lopulta valkoisiksi kääpiöiksi. Tutkijat ovat nyt paikantaneet massiivisimman ja samalla pienimmäksi tiivistyneen valkoisen kääpiön, joka tunnetaan.

Löydetty kääpiötähti ZTF J1901+1458 sijaitsee meistä noin 130 valovuoden etäisyydellä. Sen arvioidaan olevan massaltaan Aurinkoon verrattuna 1,35-kertainen. Halkaisijaltaan kääpiö on 4 300 kilometriä eli vain hieman Kuuta suurempi.

Valkoiset kääpiöt ovat sitä pienempiä kooltaan, mitä massiivisempia ne ovat. Suurempi painovoima vetää niiden aineen entistä tiheämmäksi.

"Tämä on kovaa spekulointia, mutta on mahdollista, että tarpeeksi massiivinen valkoinen kääpiö voi edelleen romahtaa neutronitähdeksi", kuvailee Ilaria Caiazzo Caltechista.

"Se on niin massiivinen, että sen ytimessä protonit kaappaavat elektroneja ja muodostavat neutroneja. Koska elektronien paine puskee painovoimaa vastaan ja pitää tähteä koossa, ydin romahtaa, kun tarpeeksi suuri osa elektroneista poistuu sieltä", Caiazzo jatkaa.

ZTF J1901+1458 pyörii akselinsa ympäri vain seitsemän minuutin välein. Kierrosaika on lähellä tunnettua valkoisten kääpiöiden ennätystä, joka on 5,3 minuuttia.

Kohteella on myös hurjan voimakas magneettikenttä. Se on lähes miljardikertainen Auringon magneettikenttään verrattuna.

Aiheesta lisää Keck Observatory (englanniksi)