Kahdeksan maata sopi kuutoiminnan pelisäännöistä – Venäjä ja Kiina jäivät pois

Nasan Artemis-ohjelman lentojen lähestyessä toiminnalle Kuussa on laadittu säännöt. Mukana ovat Yhdysvallat, Japani, Italia, Iso-Britannia, Kanada, Australia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Luxemburg.

"Artemis-sopimus auttaa välttämään konflikteja avaruudessa ja maapallolla lujittamalla yhteisymmärrystä ja vähentämällä väärinkäsityksiä", selittää Mike Gold Nasasta.

"Läpinäkyvyys, julkiset ilmoitukset ja ristiriidaton toiminta – nämä ovat periaatteita, jotka säilyttävät rauhan."

Sopimus on nähtävillä verkossa.

Sopimuksen periaatteet liittyvät rauhanomaiseen tutkimukseen, läpinäkyvyyteen, yhteistoimintaan, avustamiseen hätätilanteissa, avaruuskappaleiden rekisteröintiin, tieteellisen datan julkistamiseen, historiallisten kohteiden säilyttämiseen, avaruusresurssien käyttöön Ulkoavaruuden sopimuksen mukaisesti, toisten häirinnän välttämiseen ja avaruusromuun.

Käytännössä sopimuksessa ei ole paljonkaan täysin uutta sisältöä, mutta se antaa vahvistuksen Ulkoavaruuden sopimuksen periaatteille yli 50 vuotta sen luomisen jälkeen.

Tarkemmin avaruustoimintaa yleishyödylliseksi määritellyt ja vain vähän kannatusta saanut YK:n Kuusopimus jää uuden Artemis-sopimuksen myötä entistä hylätymmäksi.

Useat valtiot, etenkin Yhdysvallat ja Luxemburg, ovat viime vuosina panostaneet voimakkaasti avaruuden kaivostoiminnan lakien määrittelemiseen. Tavoitteena on rohkaista näihin maihin rekisteröityjä yrityksiä hyödyntämään avaruuden luonnonvaroja kaupallisesti.

Nasan Artemis-ohjelma tähtää etenkin Kuun etelänavan alueelle suuntautuviin lentoihin sekä miehittämättömillä laskeutujilla että miehitetyillä lennoilla. Kuuta kiertämään rakennettava Lunar Gateway -avaruusasema toimii välietappina sekä miehitetyille lennoille että tiedonsiirrossa laskeutujien ja maapallon välillä.

"Meidän näkökulmastamme Lunar Gateway -asema on nykymuodossaan liian yhdysvaltalaiskeskeinen. Venäjä todennäköisesti jää pois osallistumisesta siihen isossa mittakaavassa", sanoi Venäjän avaruusjärjestön johtaja Dmitry Rogozin tällä viikolla virtuaalisena pidetyssä IAC-kongressissa.

"Kuun tutkiminen on erittäin tärkeää itsessään ja osana tähtäämistä kauemmaksi aurinkokuntaan. Aiomme laukaista oman luotaimemme Kuuhun ensi vuoden lokakuussa päätavoitteena kuulaskeutumisen testaus", Rogozin lisäsi.

Kiina puolestaan ei ole päässyt osallistumaan Kansainvälisen avaruusaseman toimintaan, koska yhdysvaltalaispoliitikot ovat sulkeneet Kiinan pois korkean teknologian yhteistyöstä vakoiluskandaalien vuoksi.

Kiina on panostanut runsaasti omiin kuulentoihinsa. Seuraavan kiinalaislaskeutujan tavoitteena on tuoda kuunäyte maapallolle.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)