Kävikö Richard Branson avaruudessa vai ei?

Richard Branson lensi sunnuntaina yhtiönsä ensimmäisenä avaruusturistina. Saavutettu korkeus, 86 kilometriä ylittää Yhdysvaltojen "avaruusrajan" 50 mailia, mutta ei kansainvälistä 100 kilometrin rajaa.

Avaruuden rajan määritelmä pohjaa pääasiassa fyysikko Theodore von Kármánin määritelmään siitä, millä korkeudella aerodynamiikan noste ei pystyisi kannattelemaan siipeä kiertoratanopeudessa.

Kármán sai laskelmiinsa tulokseksi noin 84 kilometriä. Sata kilometriä on kuitenkin hyväksytty tasalukuna yleisesti käyttöön.

Virallinen vastaus Bransonin avaruudessa käymiseen on siis, että asia riippuu käytetystä standardista.

Lennolla käytetty SpaceShipTwo-kone VSS Unity nostettiin ensin 15 kilometrin korkeuteen VSS Eve -suihkukokoneen kyydissä.

Perillä 15 kilometrissä VSS Unity irrotettiin, alus käynnisti moottorinsa ja kiihdytti ylöspäin saavuttaen kaaren huipulla hieman yli 86 kilometriä.

Ilmajarrutuksen jälkeen alus liiteli Spaceport American kentälle New Mexicossa. 

"Kiitos kaikille, jotka ovat uskoneet Virgin Galacticiin. Tiimille, joka on työskennellyt niin kovasti 17 vuotta vaivalloista työtä läpi hetkellisten kauheidenkin vastoinkäymisten", sanoi Branson lentonsa jälkeen. "Yleisesti on menty ylöspäin ja tämä päivä oli ehdottomasti menestys."

Branson otti kaiken irti lennon tuomasta julkisuudesta. Videolähetystä olivat mukana juontamassa esimerkiksi showmies Stephen Colbert ja entinen astronautti Chris Hadfield

Bransonin lento julkistettiin heinäkuun alussa. Sitä ehdittiin odottaa kauan, mutta lopullisen kiireen aiheutti kilpailija. Toisen avaruusturismia tarjoavan yhtiön Blue Originin perustaja Jeff Bezos oli julkistanut lentoyrityksen heinäkuun 20. päivälle.

Bezosin New Shepard -raketin lennon tavoitteena on yli 100 kilometriä, joten sen onnistuessa hänellä on mahdollisuus väittää olevansa ensimmäinen oman yhtiönsä lennolla oikean, kansainvälisen avaruuden rajan ylittänyt henkilö.

Miljardööri Elon Muskin SpaceX-yhtiö pystyy tekemään jo miehitettyjä lentoja kiertoradalle, mikä on huomattavasti Virgin Galacticin ja Blue Originin suborbitaalilentoja kovempi suoritus. Ensimmäistä yksityisesti ostettua Crew Dragonin lentoa odotellaan tämän vuoden lopulle.

Musk on ilmoittanut haluavansa matkustaa Marsiin eläkepäiviään viettämään, mutta hänellä ei ole kiirettä omalle avaruuslennolleen.

Syy viivyttelyyn kuvastaa hänen tavoitteitaan. Musk on paljastanut aiemmin, että hänen pahin painajaisensa on, että hän kuolisi avaruuslento-onnettomuudessa ja SpaceX-yhtiö päätyisi toimimaan vain kaupallisista lähtökohdista. Näin hän ei saisi toteutettua Marsin asuttamista.

Lennon lähetys YouTubessa (englanniksi)