Apollo 11 -lennon Kotka-moduuli saattaa yhä kiertää Kuuta

Kuun radalla on kenties yhä historiallinen artefakti, jonka on luultu tuhoutuneen. Kotka-moduulin yläosa, jossa astronautit nousivat Kuun pinnalta vuonna 1969, ei ole välttämättä törmännyt kiertolaisemme pintaan.

Kun ensimmäiset Kuussa käyneet astronautit Neil Armstrong ja Buzz Aldrin nousivat Kuun pinnalta ja telakoituivat kiertoradalla odottavaan komentomoduuliin, jätettiin matkan tekoon käytetty Kotka-moduulin yläosa Kuun kiertoradalle.

Sittemmin on yleisesti arvioitu, että Kotka on iskeytynyt Kuun kamaraan moduulin radan vähitellen madaltuessa.

Itsenäinen tutkija James Meador kuitenkin esittää äskettäin tekemiensä simulaatioiden perusteella, että Kotka saattaa yhä kiertää Kuuta.

Meador käytti simulaatioissaan Nasan avaruuslentojen suunnitteluun tarkoitettua GMAT-työkakalua. Hän syötti siihen tarkan painovoimamallin, joka oli luotu vuonna 2012 Kuuta kiertäneen GRAIL-satelliittikaksikon mittauksista.

Moduuli ei törmännyt Kuun pintaan yhdessäkään simulaatioajossa. "Jopa huomioiden alkuolosuhteiden epävarmuus Kotkan todellinen rata osoittaa pitkän aikajakson vakautta", kirjoittaa Meador.

Sikäli kuin Kotka ei ole heikkouttaan tuhoutunut avaruudessa tai ajoainevuoto aiheuttanut ennustamatonta ratamuutosta, simulaatiot osoittavat, että moduuli voi yhä olla Kuun kiertoradalla yli 50 vuotta myöhemmin.

Meade ehdottaa, että Kotkaa voitaisiin etsiä Maasta käsin tutkahavainnoilla. Vuonna 2016 Nasa paikansi tällä tavoin Kuun kiertoradalta Chandrayaan-1-luotaimen, joka oli ennenaikaisesti lopettanut kommunikoinnin syksyllä 2009.

Aiheesta kirjoitettu tutkimus (pdf, englanniksi)