Maan sisuksissa voi olla jäänteitä Kuun muodostaneesta törmäyksestä

Kaksi valtavaa möykkyä maapallon ytimen tuntumassa saattavat olla peräisin kappaleesta, joka törmäsi muinoin planeettaamme. Idea on jälleen nostettu esiin äskettäisessä tutkijoiden tapaamisessa.

Kuun uskotaan muodostuneen, kun protoplaneetta Theia iskeytyi alku-Maahan 4,5 miljardia vuotta sitten.

Seismologit ovat vuosikymmeniä kummastelleet kahta tihentymää Maan vaipassa, jotka ovat ytimen molemmilla puolilla kuin korvakuulokkeet. Möykyt sijaitsevat Afrikan ja Tyynen valtameren alapuolella ja ovat tuhat kilometriä korkeita sekä vielä paljon leveämpiä.

Nämä Large Low Shear Velocity Provinces -muodostumat eli LLSVP:t voivat yksinkertaisesti olla kiteytyneet alku-Maan magmamerestä. Vaihtoehtoisesti ne saattavat olla Theian törmäyksestä selvinnyttä maapallon vaipan tiheämpää kiveä.

Tutkimuslaitosten käytävillä on vuosikausia pyörinyt myös uskaliaampi idea, että LLSVP:t olisivat Theian sisuksen jäänteitä. Nyt Science-lehti kertoo Arizonan yliopiston Qian Yuanin esittäneen tutkimuksiaan tämän idean pohjalta Lunar and Planetary Science -tapaamisessa.

Yuan teki simulaatiota ja huomasi, että sopivilla Theian koko- ja tiheysparametreillä maapallon sisään jäi myös törmääjän vaippaa. Juuri tämä aines olisi vastuussa LLSVP-muodostumista.

Teoria olettaa, että Theia on ollut saman kokoinen kuin maapallo törmäyksen aikaan. Simulaatioiden tueksi Yuanilla oli myös näyttää aiempien tutkimuksien dataa.

"Tämä hullu idea on ainakin mahdollinen", sanoo Yuan. "Pidän sitä täysin elinvoimaisena, kunnes joku kertoo minulle päinvastaista."

Aiheesta lisää Science (englanniksi)