Tutkijat havaitsivat universumin kehitystä ennätystarkasti

Kansainvälinen tutkimusryhmä on mitannut äärimmäisen tarkasti maailmankaikkeuden rakennetta ja kehitystä. Tulokset ovat hyvin sopusoinnussa nykyisten teorioiden kanssa.

Analyysi perustuu havaintoihin 226 miljoonasta galaksista kuuden vuoden ajalta. Niiden avulla tähtitieteilijät pystyivät luomaan tarkan kartan maailmankaikkeuden nykyisestä rakenteesta.

Viime viikolla näihin mittauksiin perustuvia tieteellisiä papereita julkaistiin jopa 29 kappaletta. Tutkimuspapereissa hyödynnettiin mittauksia vasta kolmelta ensimmäiseltä vuodelta, sillä datan käsittely on erittäin työläs tehtävä.

Koska havainnot sisältävät sekä läheisiä galakseja että miljardien valovuosien päässä olevia kohteita, kartta paljastaa, miten maailmankaikkeuden rakenne on kehittynyt viimeisen 7 miljardin vuoden aikana.

Kartta on hyvin sopusoinnussa nykyisten kosmologisten mallien antamien ennusteiden kanssa. Yhteneväisyys on hieno osoitus näiden mallien toimivuudesta.

Analyysi paljasti myös viitteen siitä, että universumi saattaa silti olla hieman tasaisempi kuin voisi luulla kosmisen taustasäteilyn perusteella. Asian selvittäminen vaatii lisää tutkimusta ja mittausdataa, mutta hyvällä tuurilla se voi johdattaa uudenlaisen fysiikan äärelle.

Aiheesta lisää Fermilab (englanniksi)