Arvoitukselliset geodet voisivat selittää maailmankaikkeuden laajenemisen

Hiljattain esitellyn mallin mukaan maailmankaikkeuden kasvua voisivat ruokkia erikoislaatuiset taivaankappaleet, jotka kansoittaisivat tyhjiksi luultuja galaksienvälisiä alueita.

"Viime vuonna osoitimme, että geodet voisivat periaatteessa olla pimeän energian takana. Siihen tarvitaan paljon vanhoja ja massiivisia geodeja”, kertoo Kevin Croker Havaijin yliopistosta Mānoasta.

Jo 1960-luvulla pohdittiin, että hyvin suuri tähti saattaisi romahtaessaan jättää jälkeensä jotain muuta kuin mustan aukon. Vaihtoehtona oli energiakupla, joka työntäisi muuta avaruutta poispäin itsestään.

Myöhemmin tällaista kohdetta alettiin kutsua geodeksi. Nykykäsityksen mukaan nämä teoreettiset kohteet eivät koostuisi aineesta, vaan pelkästään niin kutsutusta pimeästä energiasta.

Mustien aukkojen tapaan geodejen oli ajateltu jäävän syntysijoilleen galakseihin. Tämä on ongelma, sillä silloin ne aiheuttaisivat galakseihin häiriöitä, joiden olisi pitänyt paljastua nykyisistä havainnoista.

Uuden tutkimuksen mukaan toisiaan hylkivät pimeän energian möykyt kuitenkin ajautuivat kohti avaruuden autioimpia kolkkia, kauas kehittyvistä galakseista ja toisistaan.

Jos siis geodeja tosiaan on olemassa, ne viettäisivät tällä hetkellä hiljaiseloa avaruuden suurimmissa onkaloissa paisuttaen tyhjyyttä ympärillään.

Geodeista ja kosmologian muista hypoteettisista kummajaisista lisää tänään ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä 1/2021