Legendaarinen Arecibon radioteleskooppi on lopetusuhan alla

Rikkoontuneen Arecibo-radioteleskoopin korjaus on osoittautunut liian vaaralliseksi. Yhdysvaltain kansallinen tiedesäätiö NSF suunnittelee poistavansa Arecibon observatorion lopullisesti käytöstä.

Arecibon observatoriossa on 305-metrinen lautasantenni, jonka 900 tonnia painava instrumenttialusta riippuu vaijerien varassa yli sadan metrin korkeudessa. Tänä vuonna kaksi vaijereista on hajonnut.

Tässä kuussa tapahtunut päävaijerin katkeaminen tuli yllätyksenä, sillä insinöörien mukaan rasitus oli vain 60 prosenttia vaijerin minimikestävyydestä. Katkeaminen on herättänyt huolen siitä, että muutkin vaijerit voivat olla luultua heikompia.

Rakenteita tutkineiden insinööriryhmien mukaan teleskooppi on nyt vaarassa hajota kokonaan. Teleskoopin korjaaminen aiheuttaisi työntekijöille mahdollisen hengenvaaran. Siksi teleskooppi tullaan todennäköisesti poistamaan käytöstä.

"Vaikka tämän suosituksen tekeminen on surullista, uskomme, että rakenne on purettava hallitusti niin pian kuin on käytännöllisesti mahdollista”, puolueettoman arvion tehnyt Thornton Tomasetti näkee.

Ralph Gaume Yhdysvaltain kansallisesta tiedesäätiöstä vakuuttaa, että kaikki mahdollisuudet teleskoopin pelastamiseksi on pyritty käyttämään.

"Näiden arviointien saapumiseen asti kysymyksemme ei ollut, pitäisikö observatorio korjata, vaan miten se korjataan. Lopulta valtaosa tiedoista osoitti, ettemme pysty tekemään sitä turvallisesti. Ja se on raja, jota emme voi ylittää."

Puerto Ricossa sijaitseva observatorio avattiin vuonna 1963. Se on vuosikymmenten mittaan tehnyt mittaamattoman arvokasta tieteellistä työtä.

Ehkä merkittävin löytö oli vuoden 1974 havainto kaksoispulsarista. Se oli ensimmäinen epäsuora gravitaatioaaltojen havainto ja osoitti suhteellisuusteorian oikeaksi. Lisäksi teleskoopin avulla on muun muassa todistettu neutronitähtien olemassaolo.

Viime vuodet observatorio on ollut huonossa kunnossa. Se vahingoittui Maria-hurrikaanissa vuonna 2017 ja siihen vaikuttivat maanjäristykset vuosina 2019 ja 2020.

Aiheesta lisää NSF (englanniksi)