Kiina avaa maailman suurimman radioteleskoopin kansainväliselle tiedetoiminnalle

Vuonna 2016 Etelä-Kiinaan valmistunut FAST-radioteleskooppi kuuluu maailman tärkeimpiin radio-observatorioihin. Pian jättiläisteleskoopin havaintoaikaa voivat hakea muutkin kuin kiinalaiset tutkijat.

Kansainväliselle tiedeyhteisölle on varattu 10 prosentin siivu observatorion havaintoajasta. Käyttöajan haku alkaa huhtikuussa ja ensimmäiset kansainväliset havainnot ovat tarjolla elokuun alkuun.

Valmistuessaan vuonna 2016 FAST tuli kustantamaan 160 miljoonaa euroa. Koeajan jälkeen sen varsinainen rutiinitason tiedetoiminta alkoi 11. tammikuuta 2020. Kansainvälinen käyttö mahdollistaa teleskoopin havaintotarkkuuden tarkan arvioinnin ja siksi Kiina on halunnut varmistua observatorion teknisestä toimivuudesta ennen havaintohaun laajentamista.

Radioteleskoopin toimintaa varten on julistettu radiohiljaisuus 5 kilometrin säteelle. Lisäksi vuoristoinen harvaan asuttu alue auttaa parantamaan havaintotarkkuutta. FASTia on käytetty myös SETI-toimintaan.

Kiinalaisobservatorion asema vahvistui entisestään, kun Puerto Ricon Arecibon radioteleskooppi tuhoutui 1. joulukuuta sen vaijereiden petettyä. Arecibon lautasantennin halkaisija oli 305 metriä ja sillä voitiin tehdä myös tutkahavaintoja toisin kuin FASTilla.

FASTin pallopinnan 500 metrin halkaisijasta pystytään käyttämään kerrallaan 300 metrin tehollinen osa. Toisaalta rakenne mahdollistaa havainnot 26 asteen päähän zeniitistä 300 metrin tehollisella halkaisijalla tai 40 asteeseen 200 metrillä.

Aiheesta lisää Xinhua (englanniksi)