Subaru-teleskooppi nappasi kuvan auringonkaltaisen tähden kiertolaisesta

Teleskooppi kuvasi suhteellisen läheistä tähteä kiertävän ruskean kääpiön. Kyseessä on eksoplaneettojen etsimiseen tarkoitetun uuden tekniikan ensilöytö.

Ruskea kääpiö HD 33632 Ab tuli esiin teleskoopin kuvista 86 valovuoden päässä sijaitsevalla tähdellä HD 33632. Kääpiö kiertää auringonkaltaista tähteä suurin piirtein yhtä kaukana kuin Uranus on Auringosta.

Havainto tehtiin Havaijin Mauna Kealla sijaitsevalla Subaru-teleskoopilla. Kaksi vuotta sitten teleskoopilla aloitettiin eksoplaneettojen etsintään tarkoitetun uuden SCExAO/CHARIS-kuvausjärjestelmän käyttö.

HD 33632 Ab on teleskoopin ensimmäinen uutta tekniikkaa käyttävä löytö. Viimeistä huutoa oleva järjestelmä käsittää adaptiivisen optiikan ja integraalikenttäspektrografin. Havainnoissa käytettiin myös Mauna Kean Keck-observatorion teleskooppia.

"Kiitos uskomattoman tarkkojen kuvien me emme yksinomaan näe HD 33632 Ab:tä, vaan saamme ääritarkkoja mittauksia sen sijainnista ja spektristä. Tämä antaa meille tärkeitä vihjeitä sen kaasukehän ominaisuuksista ja sen dynamiikasta", sanoo Thayne Currie Subaru-teleskoopilta.

Ruskeat kääpiöt ovat suurimpien planeettojen ja tähtien välimaastoon sijoittuvia kohteita. Niiden massa ei ole riittänyt ydinfuusion käynnistämiseksi ja niitä pidetäänkin epäonnistuneina tähtinä.

HD 33632 Ab:stä saatu tarkka data auttaa astronomeja vertaamaan sitä muihin suoraan kuvattuihin eksoplaneettoihin ja ymmärtämään niitä paremmin.

Aiheesta lisää Keck-observatorio (englanniksi)