Kaukainen planeettajärjestelmä antaa vihiä oman aurinkokuntamme kohtalosta

Havaijilla sijaitseva Keck-observatorio on paljastanut Jupiteria muistuttavan planeetan, joka kiertää valkoista kääpiötähteä. Kohde sijaitsee lähellä Linnunradan keskustaa.

Emotähtenä toimivan valkoisen kääpiötähden massa on noin 0,6-kertainen Aurinkoon verrattuna ja planeetan puolestaan 1,4-kertainen Jupiteriin verrattuna.

"Koska tämä planeettajärjestelmä muistuttaa omaamme, se viittaa Jupiterin ja Saturnuksen kenties selviytyvän Auringon punaisesta jättiläisvaiheesta, kun siltä loppuu ydinpolttoaine ja se tuhoutuu", sanoo Joshua Blackman Tasmanian yliopistosta.

Aurinko muuttuu noin viiden miljardin vuoden kuluttua punaiseksi jättiläiseksi ja sen jälkeen romahtaa valkoiseksi kääpiöksi, jonka massa on noin puolet Auringon nykymassasta ja koko maapallon luokkaa.

Maapallon tulevaisuutta siihen aikaan ei pidetä yhtä ruusuisena kuin kaasuplaneettojen, koska Maa on paljon lähempänä emotähteään. Kotiplaneettamme joutuu todennäköisesti punaisen jättiläisen sisälle ja tuhoutuu kokonaan.

Kaukainen kohde löytyi niin kutsutun mikrolinssi-ilmiön ansiosta. Siinä tähden edestä kulkevan planeetan painovoima toimii linssin tavoin ja vahvistaa emotähden valoa.

Tutkijat olivat yllättyneitä, kun jatkohavainnot paljastivat emotähden valkoiseksi kääpiöksi. Yleensä sellaisten havaitseminen on hyvin vaikeaa, koska ne ovat valovoimaltaan niin heikkoja.

Aiheesta lisää Keck Observatory (englanniksi)