Ryugu-asteroidin näytteiden tarkat kuvat julkaistiin

Hayabusa2-luotaimen näytekapseli toi 5,4 grammaa Ryugu-asteroidin ainesta maapallolle joulukuun alussa. Japanin avaruusjärjestö Jaxa on nyt julkaissut kuvia näytteistä.

Noin 900 metrin kokoisen Ryugu-asteroidin aines on hyvin tummaa ja muistuttaa ulkonäöltään hieman kivihiiltä. Näytekammion päältä otettuja kuvia julkaistiin jo aiemminkin. Nyt tarjolla on mikroskooppikuvia avatuista näytekammioista. 

A-kammion näyte (vasen kuva) napattiin asteroidin pinnalta ensimmäisessä näyteoperaatiossa 21. helmikuuta 2019. Sen joukossa on monenkokoisia kappaleita.

C-kammion näyte (oikea kuva) otettiin asteroidin pinnalta 11. heinäkuuta 2019. Samaan paikkaan oli törmäytetty paria kuukautta aiemmin 2,5-kiloinen kuparimassa. Tässä näytteessä palaset ovat selvästi isompia kenties siksi, että törmäytys heitti hienoimman pölyn pois.

Alkujaan harkittiin myös toista pintanäytettä, joka olisi tullut B-kammioon. Sen ottaminen kuitenkin peruutettiin operaation riskien vuoksi.

Tutkijoita askarruttaa alumiinilta näyttävä palanen C-kammiossa. Kappale on luultavimmin peräisin luotaimesta itsestään. Todennäköisimmin se irtosi näytteenottotorvesta samalla kun asteroidin pintaan törmäytettiin pieni ammus näytteen ottamiseksi.

Vain 5,4 grammaa asteroidia voi kuulostaa vähäiseltä määrältä, mutta pienempikin massa mahdollistaisi monipuolisen analyysin. Etukäteen tavoitteeksi näytteenhaun onnistumiselle asetettiin 0,1 grammaa.

Näytteiden tarkkojen analyysitulosten saaminen kestänee vähintään kuukausia. Todennäköisesti moni niihin liittyvistä tutkimuksista julkaistaan vasta vuoden kuluttua.

Aiheesta lisää Jaxa (englanniksi)